Preventieve zorg

Een goede raad: wacht niet tot uw huisdier ziek is om uw dierenarts te raadplegen! Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit gezegde is ook perfect van toepassing in de diergeneeskunde.

Uw dieren kunnen veel ziektes oplopen, zelfs als ze thuis verblijven. Preventieve geneeskunde is een essentieel onderdeel geworden van onze huidige praktijk omdat het helpt uw metgezellen gezond te houden. Een jaarlijkse controle van uw huisdier is daarom onontbeerlijk voor het vroegtijdig opsporen van mogelijke ziektes en ter voorkoming van veel erger.

Het vaccineren van uw hond, kat, fret of konijn maakt ook deel uit van deze preventieve zorg. Het doel is om uw metgezel tegen vaak dodelijke ziekten te beschermen. Het type vaccin en de frequentie van herhalingen zijn aangepast aan de leeftijd en leefomstandigheden van het dier (kat op appartement, met of zonder toegang naar buiten, jachthond, verblijf in het buitenland,...).

Een anti parasitaire bescherming aangepast aan de levensstijl of bijkomend voedingsadvies maken ook deel uit van de preventieve geneeskunde, dit als beste bescherming voor uw huisdier.

Wij raden u ook aan een volledige check up te laten maken van uw huisdier als hij/zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dit om belangrijke aan leeftijd gerelateerde ziekten op te kunnen sporen (10 jaar voor katten en 7 jaar voor honden): reumatoïde veroudering, prostaat, hart, oog, hersenen en nieren. Op deze leeftijd is het ook noodzakelijk om het dieet aan te passen aan de voedingsbehoeften van de oudere dieren.

Medische consultaties

Wie kent uw huisdier beter dan u? Niemand.

Zijn gedrag verandert, u vindt hem ‘raar’, hij eet minder, slaapt veel, verstopt zich of lijkt ziek maar u weet niet goed wat... De meeste dieren laten moeilijk hun pijn zien, zodat elke verandering in hun houding of gedrag moet worden geïnterpreteerd als een potentieel gezondheidsprobleem.

Er moet onmiddellijk contact worden opgenomen wanneer uw huisdier waarschuwingstekens laat zien of zijn toestand het oplegt (verlies van eetlust, diarree of bloed in de ontlasting, kreupelheid, gewichtsverlies, gebrek aan energie, haaruitval, problemen met plassen, klachten, krassen of constant bijten, enz.) Wij zijn er om de aanwijzingen te identificeren en de aandoening van uw metgezel te behandelen.

Huisbezoeken

U bent niet in de gelegenheid om ons te bezoeken? Wij komen ook bij u aan huis. 

Nieuwe huisdieren

De nieuwe huisdieren zijn niet meer zo nieuw! Steeds meer mensen worden aangetrokken tot deze nieuwe dierensoorten: exotische vogels, reptielen, fretten, konijnen, kleine knaagdieren, tropische vissen, amfibieën, ongewervelde dieren... De familie van de nieuwe huisdieren is zeer groot en heterogeen.

De populatie van deze nieuwe huisdieren verhoogt zonder stoppen. De zorgtechnieken en kennis van deze nieuwe huisdieren veranderen snel en maken nu deel uit van ons dagelijks werk. Aarzel dus niet om bij ons op consultatie te komen.

Voor u komt...
Vergeet niet om uw dieren te vervoeren in kooien die zijn aangepast aan hun gestalte, ze uit de tocht en indien nodig ook warm te zetten (voor reptielen). Aarzel ook niet om langs te komen met foto's van hun huis/ kooi of habitat waarin ze leven. U kunt eveneens stalen van hun eten meebrengen en de merkreferenties doorgeven van het eten dat u voor die dieren aankoopt. Zo kunnen we nagaan of ze werkelijk voldoen aan de behoeften van uw huisdier.

Tandheelkundige zorg

Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, gingivitis, parodontitis,...).

Wij zijn uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de humane tandverzorging wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en de nodige tandzorg toe te dienen. De meeste ingrepen doen wij onder volledige narcose. Het meest voorkomende is tandsteen verwijdering met behulp van een ultrasoon apparaat (hetzelfde type als bij een tandarts).

Na het ontkalken polijsten wij de tanden, want dit vertraagt nieuwe tandsteenvorming. Elk dier krijgt  vóór en na de ontkalking een antibiotica kuur.

Identificatie

Identificatie is verplicht!

Voor alle honden sinds 1998. Dit betekent dat als een hond bij u geboren wordt en u heeft de intentie om hem te houden, u hem moet laten identificeren en registreren voor de leeftijd van 8 weken.
Als u de intentie heeft om een hond te verkopen of weg te schenken, moet u hem ongeacht de leeftijd laten identificeren en registreren.
Als u een hond koopt of krijgt, moet hij op voorhand geïdentificeerd en geregistreerd zijn.

Sinds 1 september 2014 is er ook een wetgeving die verplicht dat wie een kat verkoopt of weggeeft, de kat moet laten identificeren en registreren.

Het identificeren gaat snel en is pijnloos. Het is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

Wij hebben de noodzakelijke apparatuur voor de inplanting van deze microchip en het uitlezen van de transponders. De microchip implantatie kan worden uitgevoerd bij alle dieren.

Indien het gaat om een nestje honden te chippen en identificeren, vragen wij om een afspraak te maken.

Analyse laboratorium

De meeste bloedonderzoeken worden door het labo in Herentals uitgevoerd. De ophaalronde komt tweemaal per dag langs, wat leidt tot een snelle analyse van de stalen!

Wij voeren systematisch microscopisch onderzoek uit voor dermatologische ziekten, urine, spijsvertering,...

Radiografie - Medische beeldvorming

Om een diagnose te verduidelijken of af te ronden, is het soms noodzakelijk om een röntgenfoto te maken of een endoscopie of echografie uit te voeren.

Wij voeren volgende testen uit:

Echografie
Niet noodzakelijk om het dier onder narcose te brengen. Met een echografie kunnen we in het lichaam kijken, vooral voor het hart en de buikorganen: lever, milt, darmkanaal, blaas, prostaat, baarmoeder.
Deze beeldvormende techniek is een aanvullende test die kan worden aangeboden bij een klinisch onderzoek of tijdens een controle. Deze test is pijnloos en kan, om uw metgezel gerust te stellen, worden uitgevoerd in uw aanwezigheid.

Endoscopie
Bij deze techniek krijgen we door een optische vezel gekoppeld aan een camera zicht op holle organen in het lichaam. Dit is hoofdzakelijk bedoeld voor het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm) en de luchtwegen (neus, luchtpijp, bronchiën).

Digitale radiografie
Digitale radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar in de orthopedie en longziekten. Voor de spijsverteringschirurgie zorgt het ook voor veel bijkomende diagnoses (transit verstoppingen, detectie van nierstenen, etc.)
Met de röntgenfoto's kan men bij honden de officiële graad van heupdysplasie bepalen en de digitale beelden kunnen worden opgeslagen en eventueel worden doorgestuurd voor verder onderzoek.

Chirurgie

Onze operatiekamer is perfect uitgerust om uw huisdier te opereren in de beste veiligheidsomstandigheden.

Het comfort van uw huisdier is onze prioriteit. Daarom raden wij voor de meerderheid van onze interventies pijnstillers aan.

De uitgevoerde operaties zijn heel divers:
- gebruikelijke interventies (sterilisatie, castratie,...)
- of de meer gespecialiseerde ingrepen (biopsie, wonden trimmen, tumoren verwijderen, digestieve chirurgie, chirurgie van de urinewegen, ogen,...)

Voor heel technische chirurgie werken we samen met Dierenkliniek Orion

Dermatologisch overleg

Huidziekten komen bij honden en katten steeds vaker voor en mogen niet worden verwaarloosd. Ze leiden vaak tot erge jeuk die kan leiden tot bloedingen en zweren op het hele lichaam.

Er zijn veel types huidaandoeningen. Aantasting door parasieten, infecties, allergieën en hormonale problemen behoren tot de meest voorkomende oorzaken. Maar soms zal de veterinaire dermatoloog worden geconfronteerd met immuun gerelateerde, genetische of kwaadaardige aandoeningen. Op basis van de resultaten van het klinisch onderzoek bieden wij dan ook een oplossing voor het dermatologisch probleem.

Mogelijke aanvullende testen:
- huid afschrapen om te zoeken naar parasieten in de vacht.
- trichographische analyse van het haar (ringworm onderzoek)
- cytologie (cellen van de huid, bacteriën en gisten)
- allergietesten (intradermaal)
- huidbiopsies (huidstalen) voor een histopathologisch onderzoek
- stalen voor een bacteriologisch onderzoek, schimmel cultuur of hormonale dosering.

Noodgevallen

U kan steeds bij ons terecht voor uw noodgevallen. Klik hiervoor onderaan uw scherm op het tabje 'NOODGEVAL'

Tips en verkoop van voedingsmiddelen

Goed voedsel is het eerste geneesmiddel!

Omdat het voedsel dat u uw huisdier geeft essentieel is voor een goede gezondheid, stellen wij u verschillende reeksen van voeding voor (hond, kat en nieuw huisdier) die wij speciaal hebben uitgekozen om hun hoge technische kwaliteit (smaak, voedingswaarde, balans, verteerbaarheid,...).

Wij bieden u drie types voeding:

- "Fysiologisch voedsel" om gezonde dieren in een goede gezondheid te houden, aangepast aan hun leeftijdscategorie.

- "Dieetvoeding" voor dieren die lijden aan een pathologisch probleem (obesitas, allergieën, hart-en vaatziekten, diabetes, nierfalen, enz.). Deze voeding kan een belangrijke aanvulling en soms zelfs noodzakelijk zijn na een medische behandeling.

- "Specifieke voedingsmiddelen": We kunnen op verzoek ook andere voedingsproducten leveren die wij nu niet op voorraad hebben.

Apotheek

Wij bieden u de noodzakelijke producten die nodig zijn voor de zorg voor uw huisdier, zoals shampoos, producten voor mondhygiëne, het reinigen van de ogen of oren, enz.

Parking

Wij beschikken over een ruime parking.

Receptie

Meld u aan aan onze receptie en neem plaats in onze wachtruimte.

Winkel

U kunt bij ons terecht voor medicatie en voeding.

Consultatieruimte

Tijdens de consultatie nemen we de tijd die nodig is om uw dier in alle rust te onderzoeken. Indien u bijkomende vragen heeft of advies nodig heeft over voeding en/of verzorging, dan kunt u deze vragen tijdens de consultatie stellen zodat wij u met het nodige advies kunnen voorzien.

Operatieruimte

Onze operatiekamer is perfect uitgerust om uw huisdier te opereren in de beste veiligheidsomstandigheden. We hebben de mogelijkheid om uw dier met gasanesthesie onder narcose te brengen en het tijdens de ingreep goed te monitoren.

Neem contact met ons op

Dierenarts Mitchaux Nele photo

Dierenarts Nele Mitchaux

Dierenarts Mitchaux Victor photo

Dierenarts Victor Mitchaux

Gellenberg 23

3210 Lubbeek

Download gratis onze handige app

Onze code : mitchaux

Télécharger notre application iOs Télécharger notre application Android
Dierenarts Mitchaux Nele photo

Dierenarts Nele
Mitchaux

Dierenarts Mitchaux Victor photo

Dierenarts Victor
Mitchaux

Consultatieuren van Dierenarts Nele Mitchaux

Op afspraak

 • maandag 9h00 - 10h00 13h00 - 14h00
 • dinsdag 13h00 - 14h00
 • woensdag 9h00 - 10h00
 • donderdag 13h00 - 14h00
 • vrijdag 9h00 - 10h00 13h00 - 14h00

Vrije raadpleging

 • maandag 18h00 - 19h30
 • dinsdag 18h00 - 19h30
 • woensdag 18h00 - 19h30
 • donderdag 9h00 - 10h30
 • vrijdag 18h00 - 19h30
 • zaterdag 10h00 - 11h00

Consultatieuren van Dierenarts Victor Mitchaux

Op afspraak

Noodnummer(s)

Dr. Lastname Firstname photo

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

We zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 ter beschikking

Artikels

Bekijk alle artikels Section photo

Over gezondheid

Section photo

Over baasje

Section photo

Actualiteit

Section photo

Ontdekken

Section photo

Mijn APP